JUTTUSARJA - Raw After Mania (2009)


Raw After WrestleMania 1993 – 2018
kuva: twitter.com (käyttäjä @wrestlemania33s)
 
WrestleMania on itseoikeutetusti showpainivuoden kohokohta ja samalla päätepiste. Seuraava maanantai tarkoittaa uuden alkua. Tässä juttusarjassa käyn yksitellen läpi WrestleManian jälkeisenä päivänä lähetetyt Raw- ohjelmat vuosilta 1993 – 2018. Sen lisäksi, että tämä on mielenkiintoinen showpainin lähihistorian oppitunti itselle ja lukijoille, niin samalla tulee katsotuksi laajempaa kaarta siitä kuinka ’Monday Night Raw’ on kehittynyt ja milloin ’Raw After Mania’ kasvoi nykyisenkaltaiseksi ilmiöksi.

2009

WrestleMania XXV

Houstonin Reliant Stadiumilla juhlittiin WrestleManian neljännesvuosisataa lähes 73 000 katsojan silmien edessä. CM Punk voitti Money In The Bank tittelin toista kertaa peräkkäin ja JBL tappiostaan suivaantuneena päätti lopettaa uransa. Nuo ovat toki tärkeitä tapahtumia, mutta ennen kaikkea tämä WrestleMania XXV muistetaan Shawn Michaelsin ja Undertakerin ottelusta, joka on ilman pienintäkään epäilyksen häivää yksi parhaista otteluista WWE:n historiassa.

Maanantai 6. Huhtikuuta 2009
WWE – Monday Night Raw #828
Toyota Center, Houston, Texas

Vuotta 2009 voisi kuvailla PG-eraksi sen puhtaimmassa muodossaan. Viimeistään Chris Benoit’n tragedia kesällä 2007 pakotti WWE:n muuttamaan toimintastrategiaansa ja vuonna 2008 tapahtuikin siirtymä kohti (lapsi)perheystävällistä viihteen muotoa. Korjausliike oli kuitenkin äkkinäinen ja heilahdettiin suoraan skaalan toiseen päähän. Vuonna 2009 pienikin verenvuoto riitti keskeyttämään ottelun ja mikrofonin varressakin oltiin enemmän sukkasillaan kuin koskaan aiemmin tai sen jälkeen. Kuvaavaa on, että vuoden 2009 alusta John Cenan F-U muuttui Attitude Adjustmentiksi. Muutamaa vuotta myöhemmin näihinkin asioihin löytyi hieman terveellisempi tasapaino, mutta tässä vaiheessa muutos tuntui todella jyrkältä. Merkittävä muutos oli myös se, että Michael Cole oli nyt Raw’n selostajana Jerry Lawlerin rinnalla.  

Jakson sisältö

Alkuvuoden suuri juonikuvio nähtiin Randy Ortonin ja McMahonin perheen välillä. Tammikuussa viikkoa ennen Royal Rumblea Ortonin päässä napsahti ja hän potkaisi Mr. McMahonia päähän kavahdetulla Punt Kickillä. Samalla viikolla Orton sitten meni voittamaan Royal Rumblen, joka luonnollisesti takasi hänelle mestaruusottelun WrestleManiassa. Matkan varrella Orton kerkesi otella myös Shane McMahonia vastaan ja potkaista myös häntä vaarallisesti päähän. Erityisen muistettava tapaus kuitenkin nähtiin eräässä Raw’ssa, kun Orton sai kahlittua Triple H:n käsiraudoilla kehäköysiin ja sen jälkeen pahoinpiteli hänen vaimonsa Stephanie McMahonin ja suuteli Stephanieta tämän ollessa tajuttomassa tilassa. Kaikki tämä johti tietenkin WrestleManiaan, jossa HHH säilytti WWE:n mestaruuden ottelussa Ortonia vastaan.

Raw After Manian kantava teema olikin tämä Ortonin ja McMahonin yhäti jatkuva vihanpito. Pitkäaikaiselle katsojalle hämmentävää tässä kuviossa tietenkin oli se, että Mr. McMahon oli tässä mukana puhtaassa faceroolissa. Katsojasukupolvi oli kuitenkin siinä määrin vaihtunut, että tämä meni täydestä läpi ja McMahonin perhe sai hurrauksia. Sinällään todella erikoinen tilanne. Jakson pääotteluna nähtiin Ortonin ja Mr. McMahonin kohtaaminen, joskin tämä eskaloitui jo parin minuutin jälkeen joukkotappeluksi, joka huipentui Batistan paluuseen. Elukkaa oli edellisen kerran nähty Raw’ssa 15.12.2008, jolloin Orton oli Punt Kickillä lähettänyt hänet kayfabe- sairaslomalle. Tosiasiassa Batista joutui leikkauspöydälle takareitensä vuoksi, jonka oli alunperin loukannut pahamaineisessa Summerslam- kohtaamisessa John Cenan kanssa. 1

Mickey Rourken tähdittämä Wrestler oli yksi vuoden 2008 menestyneimmistä elokuvista. 2 Tästä ammentaen Chris Jericho oli lähtenyt sotaretkelle iäkkäämpiä painijoita vastaan ja kohtasi WrestleManiassa Gauntlet- ottelussa Jimmy Snukan, Roddy Piperin ja Ricky Steamboatin. Jo vuonna 1994 aktiiviuransa lopettanut Steamboat esitti tuossa ottelussa hämmentävän teräviä otteita ja voitti yleisön puolelleen. 56 vuoden kypsä ikä ei paljoa The Dragonin menoa hidastanut. Sama tapahtui tässä Raw After Maniassa, jossa Steamboat varasti show’n kymmenen miehen WrestleMania All Stars- näytösottelussa. Tämähän johti vielä siihen, että Steamboat ja Jericho kohtasivat yksilöottelussa Backlashissa. 

Analyysi

Tämä oli mielestäni tylsä jakso, johon ei oltu panostettu yhtään. Hyvänä esimerkkinä tästä on se, että jaksossa nähtiin kymmenen naisen joukkuematsi, jossa Raw’n diivat kohtasivat Smackdownin diivat ja kymmenen miehen WrestleMania All Stars- ottelu, joka tosin pelastui Ricky Steamboatin dominoinnin ansiosta. Tässä jaksossa esiintyi myös Santina Marella, joka oli edellisiltana voittanut Miss WrestleMania- tittelin täydellisessä vitsimatsissa. Nyt naiseksi pukeutunut Santino Marella sitten jatkoi sovinistista ristiretkeään diivoja vastaan. Nykypäivään peilaten on hankala käsittää miten tuollainen on mennyt läpi vielä vuonna 2009. Ei siitä nyt kuitenkaan ole edes kymmentä vuotta aikaa. Vielä hämmentävämmäksi sen tekee, että vuoden 2009 WWE kaikissa muissa suhteissa pyrki olemaan todella neutraali ja sitä myöten pehmentämään julkisuuskuvaansa.

Lopuksi

Batistan paluu räjäytti yleisön ja oli Ricky Steamboatin ohella jakson tähtihetki. Muuten tämä ei jaksanut pitää mielenkiintoa yllä, vaikka yleensä nimenomaan Raw After Maniassa tämä ei ole ongelma. Syynä tähän lienee ollut se, että WrestleManian todelliset tähdet Shawn Michaels & Undertaker loistivat vain poissaolollaan ja päähuomion vei McMahonin perheen ja Ortonin kuvio, johon en osannut asennoitua oikealla tavalla.
Tähtiesiintyjä: Ricky Steamboat

Ottelut
Miz & Morrison VS. Primo & Carlito ©  (Unified Tag Titles)
Raw Divas VS. Smackdown Divas
WrestleMania All Stars Tag Match
Santina Marella VS. Beth Phoenix
Mr. McMahon VS. Randy Orton  [no contest]


WrestleMania All Stars Tag Match
CM Punk, Jeff Hardy, John Cena, Rey Mysterio & Ricky Steamboat defeated Chris Jericho, Edge, Kane, Matt Hardy & The Big Show in a Ten Man Tag Team Match (17:00) 3


Lähteet

EDIT: Kirjoituksesta poistettu virke, jossa Mickey Rourken väitettiin kuolleen. Näyttelijä on edelleen elossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

AEW:n ahdinko

Cena ja milleniaalien sukupolvikokemus

John Cena - kaikkien aikojen showpainija